Geschiedenis van Kekerdom

Geschiedenis van Kekerdom

Kekerdom is een dorp in de gemeente Berg en Dal en heeft ongeveer 600 inwoners. Het dorp heeft een rijke geschiedenis en ontstond in de Vroege Middeleeuwen, hier rond 800. Kekerdom maakte geruimte tijd deel uit van het Karolingische Rijk, dat vernoemd was naar Karel Martel (689-741) en voortkwam uit het Merovingische Rijk, de dynastie van Frankische koningen die regeerden tussen de 5e en 8e eeuw. Hierna maakte Kekerdom deel uit van het Heilige Roomsche Rijk (962-1806). Kekerdom raakte vervolgens versnipperd, waarbinnen de heerlijkheid Spaldrop ontstond nabij de Kekerdomse Molen aan de Botsestraat. In 1247 kwam Kekerdom onder toezicht van de Graven van Gelre te staan. Circa tweehonderd jaar later verkocht de hertog van Gelre het omringend gebied aan de hertog van Kleef. In 1701 kwamen alle Kleefse enclaves onder bestuur van van Pruisen te staan tot het Congres van Wenen in 1815. Hier probeerden de Europese grootmachten de oude grenzen te herstellen. Kekerdom zou vanaf 1817 weer onder Nederlands bestuur moeten komen, samen met Leuth. Pruisen kreeg in ruil hiervoor de Schenkenschans. Vanaf 1817 was Kekerdom onderdeel van de gemeente Ooij en Persingen, die in 1818 werd samengevoegd met de gemeente Beek tot het schoutambt (later gemeente) Ubbergen. Tot en met 31 december 2014 behoorde Kekerdom tot de gemeente Ubbergen. Op 1 januari 2015 werden Ubbergen, Millingen aan de Rijn en Groesbeek gefuseerd tot de nieuwe gemeente Groesbeek. Op 1 januari 2016 is de naam van de gemeente veranderd naar Berg en Dal.


Boekproject en tijdschrift Kekerdomse Kroniek

Als Kekerdoms historicus - die tijdelijk in Millingen woont - is het mijn doel om het eerste boek over de geschiedenis van Kekerdom te schrijven. Dit zal gebeuren op wetenschappelijke wijze, waarin gedegen onderzoek centraal staat. Zo worden diverse bronnen gebruikt, zoals primaire bronnen, egodocumenten (dagboeken, brieven), archieven en secundaire literatuur. Daarnaast zal ik gebruik maken van oral history, ofwel persoonlijke herinneringen die wetenschappelijk geanalyseerd worden op historische betrouwbaarheid. Dit project zal meerdere jaren in beslag nemen. Voor dit project richt ik twee werkgroepen op:

- werkgroep Geschiedenis van Kekerdom (boekproject)

- werkgroep Historisch Kekerdom (tijdschrift)


Het tijdschrift Kekerdomse Kroniek staat geregistreerd bij de Koninklijke Bibliotheek onder ISSN 3050-4694.


Naast het feit dat er nog nooit een wetenschappelijke studie naar Kekerdom is verricht, is het ook belangrijk dat de constructie van de Kekerdomse geschiedenis onder regie van een historicus staat. De laatste tijd zijn er diverse werken geproduceerd die overduidelijk onder toezicht van amateurs stonden. Dit werd het meest duidelijk toen het oorlogsdagboek van mijn grootmoeder Anna Tielkes-Loeffen zonder toestemming van de gehele familie werd gepubliceerd. Geschiedenis is van iedereen, maar geschiedschrijving niet. Daarvoor moet je zijn opgeleid tot historicus.


Omdat dit project meerdere jaren in beslag zal nemen, is op 19 november 2023 het tijdschrift Kekerdomse Kroniek opgericht, dat artikelen over de geschiedenis, cultuur en literatuur van Kekerdom zal verzamelen. Dit tijdschrift zal vooralsnog alleen online gepubliceerd worden onder auspiciën van de Koninklijke Bibliotheek, net als mijn tijdschrift Kleio-Historia. Dit tijdschrift zal jaarlijks gepresenteerd worden. Uiteraard zullen de artikelen uit het tijdschrift gebruikt worden om het boek vorm te geven.


Mark Beumer, historicus


Share by: